Gyik

Szeretném ha a felvételem úgy szólna mint xy zenekar bizonyos száma.

Hozd magaddal xy zenekar bizonyos számát CD minőségben, hogy pontosan tudjuk mire gondolsz, mert zenéről beszélünk, ami minta nélkül elképzelhetetlen. Lehetőleg hozz 2 cd-t, hogy a hangmérnök tisztában legyen azzal milyen hangzást válasszon a keverésnél és maszterelésnél.

 

Fel tudnátok venni újra (meg újra...) az anyagot, egy kis hiba csúszott a felvételbe nem lett jó. 

A stúdióban töltött idő költséges, ajánlott rá alaposan felkészülni. Neked kell tudnod mikor, és hogyan kell lejátszanod. A felvételi időszak nem próbaidőre van. (Recording time is not practice.) Természetesen az új körülményekre való tekintettel próbálkozhatsz többször is, hogy összeálljon minden, de mindenkinek előnyösebb, ha az első próbálkozások valamelyike lesz a végleges verzió. Természetesen arra is van megoldás, amennyiben még mindig nem vagy elégedett a felvételeddel.

 

Mi az amiről a zenészeknek tájékoztatniuk kell a hangmérnököt a felvételi időpont előtt?

Akárcsak egy élő koncerten mi is sok mikrofonnal dolgozunk, amiket előkészítünk érkezésetek előtt. Érdemes küldeni egy „Ridert” vagy ilyesmit amivel láthatjuk milyen hangszereket fogtok használni, így zenészhez mérten tudjuk eldönteni melyik helyiségbe kerültök és milyen karakterisztikájú mikrofon előnyös számotokra. Jó tudni előre, ha saját mikrofont vagy hangszedőt hoztok magatokkal, mert ennek megfelelően tudjuk előkészíteni a megfelelő kábeleket, bemeneti egységeket.

 

Hány zenész tud egyszerre felvételt készíteni a stúdióban?

Mindhárom felvevő helyiségben egyszerre egy zenész tartókodhat, illetve egy a vezérlőben, aki vonalon keresztül csatlakozik, például: billentyűs, basszusgitáros. Az énekes helyiségben, alár két énekes is lehet egyidőben. Ha nem hoztok teljes dobfelszerelést, akkor az ütős helyiségben ketten is készíthettek felvételt egyszerre.

 

Mi az, amit a hangmérnöknek tudnia kell a feljátszandó számokról?

Tudnotok kell a sebességét és az ütemét (pl. 7/8) a számoknak, hogy metronómhoz állítsa a munkafolyamatot. Amennyiben komplikált váltások vannak, mind ütemben és sebességben, találkozunk kell előtte, hogy először beállítsuk a metronómot.